
Moresnet
Moresnet
Introductie
Ooit gehoord van een land kleiner dan Monaco met een eigen munteenheid en gebruiken? Genesteld tussen België, Duitsland en Nederland, bestond de micronatie Moresnet al meer dan een eeuw. Laten we ons verdiepen in het fascinerende verhaal van deze eigenaardige plek en ontdekken waarom deze van de kaart verdween.
Een stukje van nergens
[Kaart van Moresnet invoegen]
Stel je een kleine driehoek van land voor, een geopolitieke anomalie geboren uit een post-Napoleontisch grensgeschil. Moresnet was zo'n plek. Van 1816 tot 1919 genoot het een unieke status als neutraal gebied, geregeerd door zijn eigen wetten en gebruiken. Met een bevolking van slechts een paar honderd was het een eigenzinnig experiment in zelfbestuur.
In 888 al was Moresnet bekend onder de naam Marsna. Het voormalige 'niemandsland' Neutral-Moresnet, van 1816 tot 1919 een onafhankelijk land in Europa, amper 3,4 km² groot, maar met een eigen regering, eigen munt, eigen vlag, enz.
Meteen ook de eerste Esperanto-staat.
Bestaansreden: geen politieke oplossing te vinden voor dit zink-rijk gebied na de geallieerde overwinning op Napoleon.
De zinkfactor
Wat maakte dit kleine stukje land zo waardevol? Zink! De regio was rijk aan zinkerts, een vitale hulpbron voor de industrie. De mijn van Vieille Montagne domineerde de lokale economie en het strategische belang ervan zorgde ervoor dat de internationale mogendheden geïnteresseerd bleven in het lot van Moresnet. Een toevluchtsoord voor idealisten Met zijn lage belastingen en versoepelde regelgeving trok Moresnet een diverse bevolking aan. Idealisten en avonturiers kwamen naar dit kleine land, dromend van het creëren van een utopische samenleving. Een tijdlang was Moresnet een baken van hoop, een plek waar mensen konden ontsnappen aan de beperkingen van grotere naties.
Waarom is het geëindigd?
Het einde van de Eerste Wereldoorlog bracht belangrijke veranderingen teweeg in Europa. Grenzen werden hertekend en kleine naties zoals Moresnet werden opgenomen in grotere. In 1919 werd Moresnet geannexeerd door België, waarmee een einde kwam aan zijn korte bestaan als onafhankelijke staat.
[Voeg boeiende afbeeldingen van Moresnet toe, inclusief de mijn, het dorp en historische artefacten]
Een bezoek aan Moresnet vandaag
We komen in Kelmis meer te weten over de geschiedenis van dit merkwaardig stukje België in het museum Vieille Montagne, wandelen door de specifieke natuur van de zinkrijke bodem en bezoeken het uiterst interessant Pottenbakkerijmuseum in Raeren.
U vindt er ook het langste (1.300 m) en hoogste (68 m) spoorwegviadukt van België.
Bezienswaardig zijn de kastelen BEMPT, ALENSBERG, EULENBURG en de ruine van SCHIMPER.
In de dorpskern staan huizen gebouwd met groefstenen uit de streek, een oude gerestaureerde smederij en de Sint Remigius parochiekerk met een klok uit het jaar 1272.
Zeer bekend is het gehucht " Eiksken " (Moresnet-Kapel) waar duizenden pelgrims de Moeder Gods komen vereren.
Bewonderenswaardig is het nabij gelegen park met de beroemde kruisweg en de ontelbare boom- en bloemsoorten.
's-Gravenvoeren,
Hombourg
Praktische informatie
https://trois-frontieres.be/N/moresnet.php
Het museum is gevestigd in het voormalige bestuursgebouw van de Vereniging van Zinkmijnen en Gieterijen van Altenberg, Chaussèe de Liège 278, 4720 Kelmis.
https://www.ostbelgien.eu/nl/fiche/virtualtour/moresnet-geuldal-viaduct
Koffie en/of lunch - https://sen-kelmis.be/