Kunst en gastronomie samen in KMSKA

Kunst, koken, kokkerellen, kookboek en KMSKA.
Alles begint met de letter K . geen wonder dat kunst en gastronomie hand in hand kunnen gaan.
KMSKA: Een Bruggenbouwer Tussen Disciplines
Het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen) profileert zich al langer als een voortrekker in de samenwerking met mensen uit andere disciplines. Deze aanpak werkt creatieve en inspirerend en biedt het museum de kans om de collectie op een andere manier te ontsluiten.
Het is een middel om een ander soort verhaal te vertellen, de kunstwerken dichter bij het publiek te brengen en hun gelaagdheid te laten onthullen. ~Lore Jans
Een recent en opvallend voorbeeld hiervan is de lancering van een eigen parfum, genaamd Tabl'eau de parfum, dat in november 2024 werd gepresenteerd en ontwikkeld is door geurenkunstenaar Laura de Coninck.
Nu ging KMSKA in zee met Matthieu Beudaert, top chef uit Kortrijk en "artist in residence" bij het KMSKA.
Beudaert studeerde ooit af als kunsthistoricus met een Masterdiploma. Na 4 jaar kookopleiding was hij succesvol in "De Hobbykok van het Jaar", een initiatief van Knack. Vanaf 2006 begon hij een eigen zaak wat heden ten dage resulteerde in Table d'Amis, zijn restaurant in hartje Kortrijk met als trots 1 Michelin ster en een 17/20 van Gault Millau. Zijn echtgenote, Sofie Delbeke, die ook sommelier is heeft op de bovenverdieping een authentieke pizzeria "Sofia", na studies in Napels.
Samen met het KMSKA en de ploeg van uitgeverij Hannibal, gesteund door een deskundig team werd tijdens "KMSKA Laat" op 4 december "Chef d'Oeuvre" voorgesteld. Het is een prachtig kookboek met recepten geïnspireerd op concrete kunstwerken uit het museum.
Dit kookboek vertaalt het KMSKA als het ware naar je bord met 40 unieke recepten. Hoewel de moeilijkheidsgraad varieert, zijn ze allemaal een uitnodiging om thuis te koken. Het boek slaat een brug tussen twee werelden: die van het museum en die van de gastronomie. Het resultaat is een tekst die leesplezier en beleving combineert. De foodfotografie is meticuleus en verfijnd, wat het bladeren door het boek tot een ware lust voor het oog maakt.
Beudaert is geen foodarcheoloog, dus het was allerminst de bedoeling om bij werken uit de barok of de renaissance gerechten te bedenken uit die periode. Zijn gerechten blijven hedendaags en verbinden smaak met schoonheid, kleur en compositie.
Beudaert neemt je mee op een zintuigelijke reis doorheen een vaste collectie van het museum en laat zich inspireren door onder meer Ensor, Van Gogh, Rubens, Fontana, Fouquet.
Bij Fouquet bv, denkt Matthieu aan Agnès Sorel, de officiële minnares van de koning van Frankrijk, Karel VII, en maakt hij een aangepaste Velouté Agnès Sorel.
Ook de kleuren zijn een uitdaging. Wat doe je met blauw? Blauw, culinair in feite een gevaarlijke en toxisch component.
Ook een ravioli zit tussen de creaties. Ravioli dat als het ware een rode draad is doorheen het leven van Beudaert, beginnende met het blik dat zijn vader open deed toen die moest koken voor de jonge Matthieu als moeder even weg moest.
Tot slot een der gerechten zal ook op de menukaart staan van het KMSKA restaurant.
Het boek is vanaf nu beschikbaar: ISBN: 978 94 9341650 5
Deel je reflectie met ons op onze Facebook - #veditrips #veditrips@volgers #kmska #
© Tekst en foto's: Gust Charrin Gepub. 7 december 2025
Een gastbijdrage van Gust Charrin. Dank je wel Gust!


